Održivi eko-socijalni razvoj za osobe s autizmom

Opći cilj projekta je doprinijeti mogućnostima socijalnog uključivanja osoba s autizmom, kroz osiguravanje odgovarajuće podrške u radnim aktivnostima u holističkom okruženju te životne i stambene zajednice za osobe s autizmom učiniti samodostatnima i održivima.

Udruga za autizam-Zagreb odlučila je predložiti projekt “Održivi eko-društveni razvoj za osobe s autizmom” koji se bavi društvenom, ekonomskom i zdravstvenom isključenošću osoba s autizmom na inovativan način. Realizacija dva najvažnija cilja – kreiranje organskog i senzoričkog vrta za osobe s autizmom unutar životne i stambene zajednice u Mostarima pridonijet će boljoj kvaliteti života osoba s autizmom.

 

Što?

Najvažniji socijalni i zdravstveni razlozi za ovaj projekt su:

1.većina odraslih osoba s autizmom nije bila uključena u odgovarajuće programe rehabilitacije u svom djetinjstvu i adolescenciji (socijalna isključenost od rane dobi). To je razlog zašto se neki sekundarni problemi pojavljuju u odrasloj dobi, a podrazumijevaju niže razine bihevioralnog funkcioniranja.

2.Zbog poremećaja u ponašanju, osobe s autizmom trebaju pažljivo strukturiranu i planiranu dnevnu i radnu okolinu.

3.Veliki broj odraslih osoba s autizmom živi sa starijim, često bolesnim roditeljima ili žive u jednoroditeljskim obiteljima.

4.Potrebno je trazvijati ekološku, socijalnu i ekonomsku održivost životnih i stambenih zajednica za odrasle osobe s autizmom.

Socijalno uključivanje je važan cilj za sve osobe s autizmom. Organski i senzorički vrtovi, idealna su mjesta za promicanje inkluzije osoba s autizmom, rehabilitaciju, razumijevanje i toleranciju. Istraživanja su pokazala da priroda ima važan utjecaj na zdravstvene ishode, pogotovo za osobe koje pate od razvojnih poremećaja. Također, znanstveno je dokazano da mnogi pojedinci s autizmom imaju posebne talente, ali uglavnom nije omogućen primjeren prostor za njihovo izražavanje i razvoj (institucionalni uvjeti su se pokazali nedovoljno korisnima za dugoročni razvoj potencijala osoba s autizmom). Iz tog razloga, aktivnosti ovog projekta odvijaju se u izvaninstitucionalnim uvjetima životnih i stambenih zajednica.

Osobe s autizmom imaju koristi od iscjeljivanja u terapeutskim vrtovima i parkovima, neovisno o činjenici oporavljaju li se od epileptičnih napada ili žive sa stalnim razvojnim oštećenjima poput autizma. Terapeutski senzorički vrt na jednoj strani, i organski vrt na drugoj, mogu postati mjesta na kojima se prakticiraju i poboljšavaju stare vještine, dok se istovremeno otkrivaju nove. Također, na ovaj način, najvišem potencijalu osoba s autizmom omogućuje se transformacija u održivost vlastitih životnih uvjeta preko proizvodnje ekološke i zdrave hrane koja će poslužiti za godišnju prehranu svih korisnika životnih i stambenih zajednica Udruge za autizam-Zagreb.

 

Vrste aktivnosti:

Projektne aktivnosti se odnose na kreiranje organskog i senzoričkog vrta, održavanje radionica za osoblje u podršci i osoba s autizmom o važnosti zdrave prehrane, o ekološkoj poljoprivredi i radu u senzoričkom vrtu.

Projekt proizlazi iz postojeće prakse i projekata koji se bave osobama s autizmom i njihovom socijalnom uključenošću. Inovativni aspekt projekta nalazi se u povezivanju prakse ovih projekata u strukturiran i individualizirani pristup koji je koristan za odrasle osobe s autizmom, korisnike zajednica.

 

Korisnici:

Ovaj projekt je usmjeren na najviši potencijal i sposobnosti 11 odraslih osoba s autizmom. Provedba aktivnosti uključuje aktivni angažman članova lokalne zajednice.

 

Gdje?

Životna zajednica “Kuća za kućnu sreću”, Mostari, Vrbovečka Dubrava

 

Trajanje projekta:

1.studenoga 2012. – 31. svibnja 2013.

 

Projekt sufinancira ESENSEE – Eco Social Economy Network for South and East Europe.