UAZ izrađuje senzorički park i priprema ekološki vrt u Mostarima

U subotu 3. studenoga 2012. godine u životnoj i stambenoj zajednici „Kuća za kućnu sreću“ u Mostarima (Vrbovečka Dubrava) započele su radionice izrade elemenata senzoričkog parka i ekološkog vrta za potrebe 10 odraslih osoba s autizmom, korisnika programa stanovanja uz podršku Udruge za autizam-Zagreb. Osim kreiranja ekološkog  vrta i senzoričkog parka, cilj ovih radionica je razvijati komunikaciju i društvene vještine te podizati razinu radnih vještina korisnika zajednica i osigurati dovoljne količine zdrave hrane za zajednicu u Mostarima i Sopnici-Jelkovec. Radi se o aktivnostima projekta “Održivi eko-društveni razvoj za osobe s autizmom“.

Zagrebačka županija je Udruzi za autizam-Zagreb na dugogodišnje korištenje dodijelila zgradu bivše područne škole u Mostarima, zajedno s pripadajućim zemljištem od 8.500 m2. Jedan dio tog zemljišta koristi se za kreiranje senzoričkog parka, dok se preostali dio zemljišta koristi za kreiranje ekološkog vrta kako bi se na izravan način doprinijelo normalizaciji života odraslih osoba autizmom. U suradnji s Kristinom Škaler, dipl. ing. strojarstva, članovi Udruge, obitelji osoba s autizmom, volonteri, korisnici zajednica i osoblje u podršci zajedno su pripremali zemljište i izrađivali visoke gredice kako bi odraslim osobama s autizmom koje žive u zajednicama omogućili holističko i terapeutsko okruženje u svakodnevnom životu, a koje bi pogodovalo izražavanju i razvoju talenata.

Visoku gredicu začinskog bilja dobro imati je u senzoričkom vrtu, jer osobama s autizmom omogućuje senzornu integraciju dodirivanjem i mirisanjem različitog bilja, dok visoka gredica voća i povrća u ekološkom vrtu povećava prinos te omogućava da se plodna zemlja maksimalno  iskoristi. Sve to podržava činjenicu da životne i stambene zajednice predstavljaju prostor u kojem se možda bolje nego u drugim strukturama zrcale bezbrojne mogućnosti napretka osoba s autizmom.

Provođenjem projektnih aktivnosti  korisnici proširuju doseg svojih radnih sposobnosti i objektivnih mogućnosti te obogaćuju svoje slobodno vrijeme usmjeravajući ga prema povećanju vlastite dobrobiti i prema izgradnji i očuvanju neposrednog okoliša. Stvaranjem senzorički poticajne sredine u prirodnom okružju poput senzoričkog vrta (poticanje vida-mirisa-zvuka-dodira-okusa), korisnici programa stanovanja uz podršku dobit će dodatnu mogućnost cjelovitog rasta i razvoja u svom svakodnevnom životu.

Projekt “Održivi eko-društveni razvoj za osobe s autizmom“ odobrila je Mreža eko-društvene ekonomije južne i istočne Europe (ESENSEE), nagrađujući Udrugu za autizam-Zagreb financijskom podrškom te stručnom stručnom potporom u obliku stručnog savjetovanja i razvoja ljudskih potencijala.

Više o projektu “Održivi eko-društveni razvoj za osobe s autizmom“ možete pročitati ovdje .