Udruga za autizam – Zagreb obilježila 2. travnja, Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu Udruga za autizam-Zagreb obilježila je danas na središnjem nacionalnom događanju prigodom čega  je održan okrugli stol u Hrvatskom saboru na temu “Autizam treba – sustavno rješenje“, dok su potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, supruga predsjednika Vlade Sanja Musić Milanović, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uz prisustvo osoba s autizmom, stručnjaka i građana, na Trgu Sv. Marka sudjelovali u tradicionalnom puštanju plavih balona sa simboličnim natpisom “AUTIZAM 8000”, ukupnim brojem autističnih osoba u Republici Hrvatskoj prema neslužbenim podacima.

Usvojivši rezoluciju A/RES/62/139 u prosincu 2007.godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi se istaknula potreba poboljšanja života djece i odraslih koji pate od ovog poremećaja te kako bi se ujedinila zajednička namjera u stvaranju preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s autizmom. Od tada, pitanja prava osoba s autizmom diljem svijeta dobila su više važnosti na listi prioriteta država članica UN-a. Već 6. godinu za redom, Udruga za autizam – Zagreb na ovaj dan promiče prava osoba s autizmom te zagovara njihovo što samostalnije i ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice.

Autizam je vrsta cjeloživotnog razvojnog invaliditeta koji se manifestira tijekom prve tri godine života te proizlazi iz neurološkog poremećaja koji utječe na funkcioniranje mozga, a uglavnom pogađa djecu i odrasle u mnogim zemljama. Za autizam su karakteristični problemi u socijalnoj interakciji, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji te ograničenom, ponavljajućem ponašanju, interesima i aktivnostima. Stopa autizma je u Republici Hrvatskoj visoka, kao i u ostalim regijama svijeta i ima ogroman utjecaj na djecu i njihove obitelji, što obiteljima može donijeti značajne društvene i ekonomske teškoće. Prema podacima Izvješća za osobe s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj trenutno živi 1198 osoba s autizmom, no neslužbena istraživanja su pokazala da se stvarna brojka kreće oko 8 000.

Iako je Republika Hrvatska 2007. godine ratificirala Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol, pravni okvir za podršku prava osoba s invaliditetom, naročito prava osoba s autizmom, nisu popratile praktične mjere zaštite i promicanja prava ovih osoba na punu uključenost u život zajednice. Osobe s autizmom i njihove obitelji u Republici Hrvatskoj suočavaju se s diskriminacijom i stigmatizacijom, vrlo često žive u izolaciji i isključeni su iz zajednice u kojoj žive, što predstavlja značajne prepreke za dijagnostiku i liječenje. Takva situacija ne samo da otežava pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama, već i povećava rizik od siromaštva i pogoršanja stanja osoba s autizmom. Prema izjavi Anke Slonjšak, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za HINU, “teško je reći koje je od područja koja i dalje nisu riješena hitnije i važnije: dijagnostika, rana interevencija, podrška roditeljima, primjereni programi rehabilitacije ili primjereni prostorni uvjeti. U situaciji kakva je već desetljećima i u kojoj većina ovih prijeko potrebnih rješenja za osobe s autizmom ne postoje, razvijaju se nepoželjni oblici ponašanja, invaliditet osobe se povećava, izgledi za osamostaljivanje se smanjuju, a raste opasnost od incidenata koji se doista i ponavljaju iz godine u godinu. Neki od njih završavaju i smrtnim ishodom kao posljedicom autoagresije i izostanka primjerenog odgovora sredine na specifične potrebe ovih osoba”.

Vlada Republike Hrvatske ove se godine uključila u obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu održavanjem okruglog stola pod nazivom “Autizam treba – sustavno rješenje” na kojem su uz predstavnike organizacija članica Udruge za autizam Hrvatske sudjelovali potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, supruga predsjednika Vlade Sanja Musić Milanović, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i pomoćnica pročelnika za osobe s invaliditetom Grada Zagreba Marinka Bakula-Anđelić, te osvjetljavanjem zgrade Vlade plavom bojom, bojom autizma od 19.30 do 24.00 sata.

Na navedenom okruglom stolu istaknuti su zahtjevi Udruge za autizam Hrvatske i organizacija članica, među ostalima uključujući Nacionalnu strategiju za osobe s autizmom, referalni centar za autizam u Zagrebu – Oporovec, četiri dijagnostička centra i centre za autizam u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, sustavno rješavanje rane intervencije i savjetodavne podrške roditeljima, uspješniju odgojno-obrazovnu integraciju, dostupniju stručnu podršku i asistente u nastavi, zdravstvenu skrb u lokalnim bolnicama te tretman primjeren osobama s autizmom. Lidija Penko, Predsjednica Udruge za autizam Hrvatske, naglasila je pitanje rješavanja skrbi o odraslim osobama s autizmom, ne samo u navedena četiri grada, već i diljem Hrvatske, istaknuvši potrebu specijaliziranih odjela za autizam i primjerene razine podrške odraslih osoba s autizmom. Ovime se također naglasio aktualni izazov pružanja izvaninstitucionalnih usluga u zajednici za osobe s autizmom u području oganiziranog stanovanja odnosno izazov osnivanja novih, ali i razvoj i održivost već postojećih stambenih zajednica za odrasle osobe s autizmom, glavni aspekt djelovanja Udruge za autizam – Zagreb.

***

U ovogodišnjoj poruci, Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, pozvao je predstavnike Vlada, civilnog društva, privatni sektor i Ujedinjene narode na poduzimanje zajedničkih napora u rješavanju brojnih društvenih pitanja osoba s autizmom kako bi i one bile u mogućnosti uživati u produktivnom životu što je njihovo pravo stečeno rođenjem. „Ova međunarodna pažnja je bitna kako bi se skrenula pozornost javnosti na postojanje stigme, rješavanje nedostatka svijesti i neadekvatne strukturne podrške”, rekao je Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon u poruci povodom obilježavanja Svjetskog dana svjernosti o autizmu. “Istraživanja pokazuju da rana intervencija može pomoći osobama s autizmom da postignu značajne pomake u svojim sposobnostima. Sada je vrijeme za djelovanje prema inkluzivnijem društvu, da se naglase talenti osoba s autizmom i da im se osiguraju mogućnosti kako bi ostvarili svoje potencijale.„

***

Dodatne informacije:

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu – službena stranica Vlade RH

Obilježen svjetski dan autizma – službena stranica Ministarstva socijalne politike i mladih

Ovogodišnja poruka Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Službena web stranica UN-a o Svjetskom danu svjesnosti o autizmu – World Autism Awareness Day