Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva vidi projekt „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“ kao inovativan odgovor na potrebe osoba s autizmom

Na svečanosti obilježavanja 10-godišnjice osnutka i sustavne podrške razvoju civilnog društva i Europske godine građana, koja se održala 19. studenoga 2013. godine u Laubi – Kući za ljude i umjetnost u Zagrebu, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva uručila je Udruzi za autizam-Zagreb nagradu za najinovativniji prijedlog kvalitetne i provedive društvene inovacije „I=d2a“.

Kao nastavak dosadašnjih projekata i stečenog iskustva u radu s osobama s autizmom, te kako bi stambene zajednice uslijed nekontinuiranosti financijskih priljeva učinila samoodrživima, Udruga za autizam-Zagreb odlučila je u sklopu projekta „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“ osnovati poduzeće socijalno-rehabilitacijskog modela za ekološki uzgoj povrća. Od samog osnivanja stambenih zajednica 2010. godine, Udruga je prihvatila dobre strane ekološkog uzgoja hrane kao sastavnice kvalitetnog i uravnoteženog razvoja svojih korisnika. Kroz povećani uzgoj nekoliko vrsta voća, povrća i začinskog bilja u okviru vrta životne i stambene zajednice za odrasle osobe s autizmom „Kuća za kućnu sreću“ u Mostarima, Udruga nastoji dati dobar primjer i približiti lokalnoj zajednici i općoj populaciji mogućnosti koje imaju osobe s autizmom koje dugogodišnjim radom uključuje u sve aktivnosti i život svoje sredine.

Nezadovoljene potrebe i društvena situacija na koje socijalna inovacija projekta „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“ odgovara uključuju socijalnu isključenost osoba s autizmom, nerazvijene socijalne i psiho-fizičke vještine te vještine potrebne za sudjelovanje na tržištu rada. Temeljna svrha proizvoda i usluga projekta je uključivanje osoba s autizmom u svakodnevne aktivnosti kojima će doprinijeti vlastitom poboljšanju kvalitete života te razviti odgovornost i razumijevanje prema proizvodima koje svakodnevno koriste, a pri čijem nastajanju i razvoju su bili uključeni tijekom cijelog procesa od sjemena do ploda. Budući da dosadašnje financiranje iz različitih izvora nije dostatno da se zadovolji široki spektar potreba korisnika, projekt ovakvog modela uvelike će doprinijeti poboljšanju kvalitete života i neovisnosti osoba s autizmom u zajednici.

Ovogodišnju Nagradu za društvenu inovaciju predsjednici Udruge Slavici Dujmović uručila je upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić

Činjenica da je tijekom svoga djelovanja Udruga za autizam – Zagreb nametnula svoju sposobnost da značajno doprinosi razrješavanju socijalnih problema te osnažila svoju poziciju kao organizacija osoba s invaliditetom čiji je doprinos značajan za stabilan i održiv rast i razvoj u području izvaninstitucionalnih socijalnih usluga, zasigurno je bio jedan od presudnih faktora u odluci Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva da Udruzi dodjeli ovogodišnju nagradu za društvenu inovaciju. U svojem radu, Udruga kombinira desetljeće iskustva iz područja pružanja izvaninstitucionalnih usluga za djecu, mlade i odrasle osobe s autizmom, suradnju sa različitim dionicima, od Ministarstva do civilnog sektora. Ova širina stručnosti dovela je Udrugu do prepoznavanja raznolikosti populacije osoba s autizmom i da usvoji eklektičan stil skrbi usmjeren na pojedinca.

Rad socijalnog poduzeća bit će usmjeren na sprječavanje institucionalizacije, omogućavanje socijalne uključenosti i jednakih mogućnosti osoba s autizmom, a bazirat će se na pristupu utemeljenom na ljudskim pravima i socijalnom modelu invaliditeta (u odnosu na zastarjeli medicinsko-rehabilitacijski model) koji naglašava da je invaliditet socijalni koncept odnosno da socijalna komponenta, a ne samo fizička ili biološka tj. medicinska, ono što ga stvara. S obzirom da je socijalno poduzeće usmjereno na rehabilitacijski proces osoba s autizmom, razvoj njihovih radnih i socijalnih sposobnosti te s obzirom na dodatno zapošljavanje, osnovano socijalno poduzeće u praksu će staviti inovativni pristup rješavanju i socijalnih i gospodarskih problema ciljane skupine.

Pozitivni rezultati projekta „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“ bit će motivirajući faktor za stvaranje novih mogućnosti za proširenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za odrasle osobe s autizmom na nacionalnoj razini. Također, poslužit će kao primjer dobre prakse u području promocije aktivnih modela socijalne integracije odraslih osoba s autizmom u život zajednice koji je održiv i koji može biti repliciran u drugim dijelovima Republike Hrvatske.