Mejrema Reuter održala četiri interaktivne predstave za Udrugu za autizam-Zagreb

Tijekom siječnja 2014.  u Zagrebačkom kazalištu lutaka, u organizaciji Udruge za autizam – Zagreb, umjetnica i kreativna terapeutkinja Mejrema Reuter održala je četiri predstave za djecu  interaktivno-edukativnog karaktera u humanitarne svrhe.

Prva predstava pod nazivom “Mala crvena kuća” održana je u srijedu, 15. siječnja i u petak, 31. siječnja u 17 sati. U petak, 17. siječnja odigrana je predstava “Majka Biser“, a u petak, 24. siječnja “Saharsko blago”.

“Mala crvena kuća” je priča o kući bez vrata, bez prozora sa dimnjakom u sredini i sa zvijezdom unutra. Stekla je veliku popularnost, ne samo među djecom, nego i roditeljima, jer nakon predstave djeca jedu voće bez da ih se na to posebno nagovara.

1521889_547968741965359_2095481104_n
Prizor iz predstave

„Majka Biser“ je bajka o moru i prijateljstvu. Majka Biser je najveći i najljepši biser na dnu mora koji je san svakog lovca na bisere. Jedan od njih je i dječak koji zajedno sa svojim ujakom prvi put ide u lov. Sve što je lijepo i željeno ima svoju tajnu, a svaka tajna u sebi uvijek nosi i elemente opasnosti. U potrazi za svojim snom dešava se nevolja, dječak upoznaje pravog prijatelja, dupina, koji mu pomaže i vodi ga kroz najveću avanturu ispod morske površine. Dupin uči dječaka da je pravi biser ljubav koju imamo u srcu za more. Uči ga da sve što bacimo u more, ono će nam vratiti natrag.

 

577366_548917918537108_1187413704_n
Prizor iz predstave

„Saharsko blago“ je interaktivna radionica u kojoj su metodom „hands on the treasure” djeca imali prilike doznati više o najvećoj pustinji na svijetu. Kroz priču, kroz slide i video prezentaciju, dakle vizualno, ali i kroz taktilni aspekt, uzimajući direktno u ruke saharske geološke primjerke olivina, okamenjenog drveća, konglomerata, fosila, kristala, pustinjske ruže, ohlađene mjehure lave i pustinjske biljke koja se jednom kapljicom vode otvara, kao i sjekira iz kamenog doba, djeca su doživjela energiju tog čarobnog prostranstva. U priči su doznala ne samo o geološkom i antropološkom blagu, već o pojmu dezertifikacije i o ekologiji, koja je glavna smjernica ovog projekta Mejreme Reuter, koja je provela sedam i pol godina istražujući Saharu, jedan od najfascinatnijih dijelova ovog našeg prekrasnog planeta te radila na podizanju ekološke svijesti mladih na tri kontinenta.

1521570_548916855203881_837139586_n
Prizor iz predstave

S obzirom na interaktivnu komunikaciju izvoditeljice i publike, svi sudionici, i oni mali i oni veliki, imali su priliku sudjelovati u predstavama i stvaranju scenskog doživljaja. Zagrebačko kazalište lutaka bilo je mjesto humanitarnih susreta u kojem su uživali mnogobrojni posjetitelji, no ponajviše djeca koja su na predstave došli u pratnji svojih roditelja, braće i sestara, djedova i baka.

Cijena ulaznice bila je simbolična, a sav prihod od prodaje ulaznica bio je namijenjen  uređenju novih prostorija Udruge za autizam-Zagreb, koje je u najam dobila nakon 16 godina od svoga osnutka.

Veliko hvala Danijeli Krapić, djelatnici Odjela promidžbe i prodaje Zagrebačkog kazališta lutaka, svim volonterima i publici na podršci i plemenitosti koju su iskazali prema našem radu, no najveću zahvalnost u ovoj akciji dugujemo Mejremi Reuter koja svoje talente nesebično dijeli u cilju poboljšanja kvalitete života i socijalnog uključivanja osoba s autizmom i njihovih obitelji u zajednicu u kojoj žive.

1545030_548916701870563_1226081323_n
Prizor iz predstave

Video prilog o ovoj humanitarnoj akciji možete pogledati ovdje .