„Supporting the Autism-Inclusive Development: Improving the Quality and Access to Community-Based Social Services for Persons with Autism“

Naziv projekta:

„Supporting the Autism-Inclusive Development: Improving the Quality and Access to Community-Based Social Services for Persons with Autism“

Opći cilj projekta:

Promovirati socijalnu uključenost osoba s autizmom i povećati kvalitetu njihovog života u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Što?

Korisnici stambenih zajednica, 10 odraslih osoba s autizmom, sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima održavanja doma, poput čišćenja, kuhanja, uređivanja okoliša i sl., te jednom ili dvaput tjedno, zajedno s osobljem koje im pruža podršku, odlaze u nabavku namirnica. Tijekom blagdana i drugih svečanih dana sudjeluju na sajmovima i festivalima u lokalnoj zajednici s djelima koje su uz  podršku asistenata i radnog terapeuta izradili u okviru  kreativnih radionica. To su primjerice sajmovi udruga Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Bučijada, Bundekfest, odlasci na berbe, posjete ruralnim turističkim gospodarstvima i slično. Udruga za korisnike organizira raznovrsne izlete, kako jednodnevne i dvodnevne, tako i tjedne izlete poput ljetovanja i odlazaka u planine. Također, korisnici su često pozivani na druženja izvan stambenih zajednica, kao što su to proslave rođendana i blagdana, berbe voća, humanitarne akcije. Zajedno odlaze na sportsko-rekreativne poput kuglanja, vježbanja u dvorani te na kulturne manifestacije kao što su to kazališne predstave, koncerti i druge priredbe. Za korisnike je u planu održavanje radno-okupacijskih aktivnosti koje će se odvijati izvan stambenih zajednica te će korisnike trebati prevoziti u Grad Zagreb, Ivanić Grad i obližnja mjesta. Našim korisnicima nastojimo omogućiti i redovite kontakte s obitelji preko vikenda, kada je korisnike potrebno odvesti u njihove domove.

Svih desetero korisnika ima različiti stupanj poremećaja iz autističnog spektra i većina uzima medikamentoznu terapiju, a prisutne su i druge zdravstvene teškoće. Osim autističnih simptoma, korisnici imaju i neurološke teškoće kao što su epileptički napadi. U teškoće korisnika koje dodatno kompliciraju kliničku sliku poremećaja i zahtijevaju liječničku pomoć su i alergije, pretilost, povišeni kolesterol, stomatološke probleme i drugo. Zbog toga korisnici moraju redovito odlaziti na liječničke kontrole u zdravstvene institucije kako bi se održavalo njihovo zdravlje i opće psihofizičko funkcioniranje.

Kako bismo osigurali uvjete za maksimalnu sigurnost korisnika tijekom prijevoza te dostupnost usluga za osobe s autizmom u zajednici, potrebna su sredstva za kupnju novog kombi vozila koje bi uvelike doprinijelo poboljšanju kvalitete života i ostvarivanja prava osoba s autizmom na dostojanstven i aktivan život u zajednici.

Aktivnosti:

Radne aktivnosti, aktivnosti svakodnevnog života i slobodnog vremena

Korisnici projekta:

Osobe s autizmom, korisnici stambenih zajednica

Trajanje projekta:

1.11.2014.-31.10.2015.

Mjesto provedbe projekta:

Grad Zagreb, Zagrebačka županija

Donator: Open Society Mental Health Initiative

_DSC3180