Zasađeno šezdesetak stabala u akciji „Jedno stablo za autizam“ u Mostarima

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti  o autizmu, Udruga za autizam – Zagreb je u suradnji sa gđom. Ivanom Posavec- Krivec u utorak 11. travnja 2013. godine održala akciju darivanja i sadnje novih sadnica drveća i ukrasnog bilja pod nazivom „Jedno stablo za autizam“ u parku životne i stambene zajednice za odrasle osobe s autizmom „Kuća za kućnu sreću“ u Mostarima.

S prvim danima proljeća pedesetak je sudionika, zajedno s odraslim osobama s autizmom, korisnicima programa „Organizacija stanovanja uz podršku u manjim životnim i stambenim zajednicama za odrasle osobe s poremećajima autističnog spektra“,  krenulo u akciju i u dva sata posadilo nekoliko desetaka stabala različitih vrsta autohtonog drveća te mnoštvo ukrasnog bilja kako bi oplemenili program i životni prostor zajednice „Kuća za kućnu sreću“.

Akciji su se pridružili predstavnici i članovi lokalne zajednice, partneri i suradnici Udruge, predstavnici privrednih i privatnih donatora te sponzora. Uz zastupnicu Hrvatskog Sabora Ivanu Posavec-Krivec, to su gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Boris Kovačić, načelnik Općine Vrbovečka Dubrava Josip Burek, ravnateljica Osnovne škola Dubrava Marijana Kozumplik i tajnik Darko Maček, predstavnici Turističke zajednice Grada Ivanić Grada, direktorica turističke zajednice grada Vrbovca Ana Bakar te vrbovečki župnik vlč. Šprajc. Akciju su podržali i Centri za socijalnu skrb, podružnice Ivanić Grad i Vrbovec, Šumarija Vrbovec, Rasadnik Explanta d.o.o. Kloštar Ivanić, predstavnice udruge žena Gaj te udruga žena iz Pogančeca, Dijaneža i Pirakovca, Češka Beseda iz Vrbovečke Dubrave, Sportsko društvo Vrbovečka Dubrava, Željko Kranjec, predsjednik Moto kluba Kockari, vlasnik OPG-a Francetić Antun Francetić, obitelj Škaler te Branko Belačić, susjed korisnika „Kuće za kućnu sreću“. Potrebno je naglasiti da su se svojim nesebičnim radom akciji pridružili i članovi Udruge, prvenstveno roditelji osoba s autizmom iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije i onih koji žive u „Kući za kućnu sreću“.

Akcija: Jedno stablo za autizam
Akcija: Jedno stablo za autizam

Cilj akcije, poboljšanje kvalitete života osoba s autizmom i oživotvorenje prava istih na dostojanstven život u zajednici, ostvaren je sadnjom šezdesetak stabala koja, ne samo da će davati zdrave plodove i doprinositi održivosti životnih i stambenih zajednica Udruge za autizam – Zagreb i uljepšavati 8000 m2 zelene površine „Kuće za kućnu sreću“, već će pružiti mogućnost osobama s autizmom koje ovdje žive i onima koje ovu zajednicu posjete, da u komunikaciji s ljepotom od iznimne vrijednosti razvijaju senzoričku integraciju te potiču svoj fizički i duhovni sklad.

Hvala svima koji su dali podršku Udruzi i osobama s autizmom!