Udruga za autizam-Zagreb obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu,  čiji je ovogodišnji moto „Od rane intervencije do školovanja i zapošljavanja“, članovi Udruge za autizam – Zagreb obilježili su 2. travnja na Trgu bana Jelačića i u novim prostorijama Udruge.

Na štandu postavljenom na Trgu bana Jelačića roditelji, članovi i djelatnici Udruge za autizam-Zagreb dijelili su promotivni materijal te letke i brošure o autizmu i projektima udruge u znak podrške djeci i osobama s autizmom te njihovim roditeljima, a skupljale su se i donacije kroz ručne radove koje su izradili korisnici stambenih zajednica udruge u provođenju aktivnosti slobodnog vremena. Na ovaj se način Udruga za autizam – Zagreb priključila brojnim gradovima u svijetu u pružanju podrške osobama s autizmom i njihovim obiteljima.

Današnji događaj na Trgu bana Jelačića organizirala je Udruga za autizam Hrvatske s udrugama članicama, u suradnji s Centrom za autizam iz Zagreba i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je tradicionalno u 12 sati pustio plave balone s natpisom „autizam 8000“.

Osim navedenog, povodom obilježavanja ovog dana, u suradnji s Udrugom za autizam Hrvatske, Udruga za autizam – Zagreb organizirala je svečano otvorenje novih prostorija za rad ove dvije udruge.

Grad Zagreb je dodijelio Udruzi za autizam – Zagreb  prostor na korištenje u ulici Ljudevita Posavskog 37 početkom 2013. godine. S obzirom da je prostor bio u trošnom stanju, Udruga ga je uz pomoć volontera i donatora adaptirala, te je prostor nakon brojnih radova spreman za rad ureda i provođenje projektnih aktivnosti.

Nakon uvodnih riječi predsjednice Udruge za autizam – Zagreb, Slavice Dujmović, i Lidije Penko, predsjednice udruge za autizam Hrvatske, te povjerenice Predsjednika RH za osobe s invaliditetom Vesne Škulić, gradonačelnik Milan Bandić je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što je prostor lijepo uređen  i što će koristiti osobama kojima je zaista potreban.

Na kraju događanja, uslijedila je dramatizacija pripovijetke „Napukli vrč“,  koju su pod vodstvom odane volonterke i suradnice udruge Mejreme Reuter izveli korisnici stambenih zajednica udruge uz podršku djelatnika, te prigodni domjenak i druženje.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Zagreba i suradničkih organizacija, te volonteri i prijatelji koji su na ovaj način dali podršku Udruzi za autizam-Zagreb i njezinim korisnicima i aktivnostima.

Hvala svima koji su dali svoj doprinos u obilježavanju Svjetskoga dana svjesnosti o autizmu!