Uspješno završen projekt „Jačanje kapaciteta roditelja osoba s autizmom“

Udruga za autizam – Zagreb prošlog je tjedna uspješno privela kraju projekt „Jačanje kapaciteta roditelja osoba s autizmom“.

Ovim projektom Udruga je stvorila uvjete koji su omogućili jačanje kapaciteta roditelja osoba  s autizmom te razvoj kako njihovih unutarnjih resursa, tako i unutarnjih resursa čitave obitelji. To podrazumijeva korištenje znanja i vještina o razvoju djeteta/osobe s autizmom, podršku mentalnom zdravlju, vještine rješavanja problema (strategije interveniranja u kriznim situacijama), širenje znanja o izvaninstitucijskim socijalnim uslugama te socijalno uključivanje u širu društvenu zajednicu.

Opći cilj projekta bio je pridonijeti razvoju kvalitete sustava podrške obitelji kroz osnaživanje roditelja djece s autizmom kako bi bili u mogućnosti pružiti potporu sebi i svojoj obitelji te kako bi se autističnoj populaciji omogućilo ostvarenje razvojnih sposobnosti.

S obzirom na odobrena financijska sredstva, ostvareni su sljedeći rezultati:

1. Održano 6 radionica za roditelje,

2. Održano 6 radionica za roditelje i za osobe s autizmom,

3. Podignuta razina stručne kompetencije, znanja i vještina roditelja za pružanje podrške djeci/osobama s  autizmom

4. Podignuta razina mentalnog zdravlja i kvaliteta života djece/osoba s  autizmom i njihovih roditelja

5. Mreža roditelja djece s autizmom za razvoj i razmjenu ideja, dobrih praksi i znanja stvorena te kroz susrete na radionicama poticana njihova međusobna suradnja u području pružanja svakodnevne podrške osobama s autizmom.

Projektnim aktivnostima ukupno je obuhvaćeno 50 osoba, od toga 15 osoba s autizmom i 20 roditelja/skrbnika ovih osoba te 15 djelatnika zaposlenih u podršci osoba s autizmom.

Projekt „Jačanje kapaciteta roditelja osoba s autizmom“ financijski je podržalo Ministarstvo socijalne politike i mladih u razdoblju od 1.6.2013.-31.5.2014. godine.