Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrilo UAZ-u trogodišnji program

Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrilo je trogodišnji program Udruge za autizam – Zagreb pod nazivom: „Pruži mi ruku da ne budem sam – tranzicijski program za osobe s autizmom kao prevencija institucionalizacije i priprema za život osoba s autizmom u organiziranom stanovanju uz podršku u zajednici“.

U razdoblju od 2014.-2017. godine, Udruga za autizam – Zagreb pružat će usluge poludnevnog boravka za korisnike u trajanju od 4 do 6 sati dnevno. Ovim programom Udruga odgovara na potrebe osoba s autizmom i njihovih roditelja/skrbnika za dostupnošću izvaninstitucionalnih socijalnih usluga koje će osobama s autizmom omogućiti oživotvorenje prava na vlastiti izbor i neovisnost te na potpuno uključivanje u život u zajednici, a roditeljima/skrbnicima oživotvorenje prava na stručnu podršku i odmor od kontinuirane cjelodnevne i vrlo iscrpljujuće skrbi za svoje dijete.

Sukladno tome, kako bi dala doprinos prevenciji institucionalizacije osoba s autizmom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u svrhu intenzivne pripreme osoba s autizmom i njihovih roditelja/skrbnika na samostalan život osobe s autizmom u organiziranom stanovanju uz podršku, Udruga za autizam-Zagreb osmislila je strukturu provođenja trogodišnjeg tranzicijskog programa koja se sastoji od tri vrste usluga i aktivnosti:

1.RADIONICE ZA OSOBE S AUTIZMOM:

1)Socijalizacijske radionice „Škola života“

2)Radionice kreativnog učenja „Umjetnost i autizam“

3)Rekreativne radionice „U zdravom tijelu zdrav duh“

2.EDUKATIVNE RADIONICE ZA RODITELJE/SKRBNIKE OSOBA S AUTIZMOM

1)Edukativne radionice „Mentalno zdravlje osoba s autizmom i njihovih obitelji“

2)Edukativne radionice „Neurološki poremećaji kod osoba s autizmom“

3)Edukativne radionice „Prilagodba roditelja na novu životnu ulogu i na život osobe s autizmom u zajednici“, i

3. VIKEND PROGRAMI „ODMOR SKRBNIKA“ .

Odobravanje financijske podrške provedbi ovog trogodišnjeg programa u razdoblju od 2014. do 2017. godine, Ministarstvo socijalne politike i mladih prepoznalo je Udrugu za autizam – Zagreb sa svim njenim dosadašnjim aktivnostima kao hrvatsku nevladinu organizaciju, koja kroz osmišljavanje projekata i pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, predstavlja kvalitetnog partnera i suradnika u ostvarenju mjera i ciljeva propisanih međunarodnim i nacionalnim dokumentima koji reguliraju prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Poput prijašnjeg trogodišnjeg programa 2010.-2013. pod nazivom „Organizacija stanovanja uz podršku u manjim životnim i stambenim zajednicama za odrasle osobe s poremećajima iz autističnog spektra“, unutar kojeg je Udruga osnovala dvije stambene zajednice za osobe s autizmom, i ovaj program će zasigurno osigurati kvalitetnu platformu za daljnji razvoj i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici za osobe s autizmom i njihove obitelji te će dati primjer dobre prakse ostalim hrvatskim udrugama u području autizma.

Više o programu možete pročitati ovdje.