Udruga za autizam-Zagreb sudjelovala na inspirativnom predavanju Tea Petričevića o socijalnom poduzetništvu

Povodom skore objave natječaja Grada Zagreba za razvoj društvenopoduzetničkih ideja i pothvata,  11. studenog 2014.  je u Velikoj dvorani Obrtničke komore u Zagrebu održano predavanje pod nazivom “Uvod u zadružno/socijalno/društveno poduzetništvo” Tea Petričevića, nezavisnog savjetnika, trenera i društvenog poduzetnika, predsjednika Centra za eko-društveni razvoj CEDRA Čakovec/CEDRA HR.

Nakon uvodnog govora Mirke Jozić, pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, predsjednik CEDRE Čakovec Teo Petričević predstavio je koncept i kontekst razvoja zadružnog i društvenog poduzetništva, pružio temeljiti pregled zakonodavnog i institucionalnog okvira za razvoj u Hrvatskoj te prikazao aktualne trendove razvoja, izazove, mogućnosti i potencijale razvoja zadružnih/socijalnih/društvenih poduzeća u lokalnim zajednicama Republike Hrvatske.

Na vrlo zanimljivom i nadasve inspirativnom uvodnom predavanju Petričević je predstavio i dvadesetak primjera dobre prakse te informacije o natječaju za razvoj društvenopoduzetničkih ideja i pothvata socijalnih zadruga koji će već u studenom ove godine raspisati Grad Zagreb.

Edukacija je bila namijenjena svim postojećim socijalnim/društvenim poduzetnicima i zainteresiranim osobama i organizacijama za pokretanje zadružnih i društvenopoduzetničkih pothvata u lokalnoj zajednici.

Uvodno predavanje dio je ciklusa edukacija koji će se odvijati od studenog 2014. godine do ožujka 2015. godine. Ciklus radionica će obuhvatiti trodnevnu radionicu o mogućnostima djelovanja socijalnih poduzetnika kroz razvoj različitih društvenopoduzetničkih modela, radionice generiranja idejnih rješenja proizvoda i usluga za buduće zadružne i društvenopoduzetničke pothvate te radionice i mentorstvo pri izradi studija izvedivosti i poslovnih planova socijalnih/društvenih poduzetnika.

Za provedbu ciklusa radionica o razvoju socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj zadužen je Teo Petričević, suradnik Udruge za autizam – Zagreb na provedbi projekta pod nazivom „Eko-socijalni razvoj za osobe s autizmom“ , financiranog od strane ESENSEE – Eco Social Economy Network South and East Europe.

Teo Petričević je nezavisni savjetnik, trener i društveni poduzetnik. Osnivač/inicijator je nekoliko društvenih poduzeća, danas predsjednik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj Hrvatska, predsjednik Skupštine Socijalne zadruge Humana Nova i CEDRA Čakovec. Stručnjak je za eko-društveno poduzetništvo s više od deset godina poduzetničkog i predavačkog iskustva. Posjeduje zavidnu razinu ekspertize u području zakonodavstva vezanog uz zadrugarstvo, radnu integraciju marginaliziranih skupina i društveno poduzetništvo u Hrvatskoj i zemljama regije. Također, ima višegodišnje iskustvo u prenošenju znanja u područjima: upravljanje projektnim ciklusom, EU fondovi, međusektorska suradnja, strateško planiranje i upravljanje, poslovno modeliranje i planiranje.

Zahvalni smo što imamo priliku sudjelovati na stručnim i vrlo konstruktivnim predavanjima Tea Petričevića, dalje razvijati projekt socijalnog poduzetništva Udruge za autizam-Zagreb te se veselimo radionicama koje nam slijede!