Provedba projekta „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“ privedena kraju

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva podržala je Udrugu za autizam – Zagreb u provedbi nagrađene društvene inovacije pod nazivom „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“. Provedba ovog projekta završila je zaključno 31.prosinca 2014.godine.

Kroz projekt „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“, Udruga za autizam–Zagreb promiče socijalnu uključenost osoba s autizmom pružanjem usluga organiziranog stanovanja u 2 stambene zajednice, koje želi učiniti samoodrživima osnivajući poduzeće socijalno-rehabilitacijskog modela za ekološki uzgoj povrća, voća i začinskog bilja.

Kao nastavak dosadašnjih programa i projekata te stečenog iskustva, te kako bi stambene zajednice učinila samoodrživima uslijed nekontinuiranosti financijskih priljeva, Udruga je odlučila osnovati socijalno poduzeće za ekološki uzgoj povrća, voća i začinskog bilja. Od samog osnivanja stambenih zajednica, Udruga je prepoznala dobre strane zdrave prehrane i ekološkog uzgoja kao sastavnice kvalitetnog i uravnoteženog razvoja svojih korisnika. Tijekom tri godine, kvaliteta i opseg vrta neprestano su se povećali te je Udruga prepoznala mogućnosti razvijanje proizvodnje i prerade povrća za šire pučanstvo. Budući da projekti putem kojih se financira projekt stambenog stanovanja osoba s poremećajem iz autističnog spektra financijski ne zadovoljavaju potrebe i trošak kontinuiranih usluga i zaposlenog osoblja, upravo put ekološkog uzgoja i prerade voća i povrća pokazala se kao mogućnost dodatnog izvora financiranja.

Kroz povećani uzgoj nekoliko vrsta povrća, začinskog bilja te njihovom preradom također se želi pružiti primjer dobre prakse lokalnoj zajednici i općoj populaciji o mogućnostima koje imaju osobe s poremećajem iz autističnog spektra te ih se želi jednakopravno uključiti u sve aktivnosti i život svoje sredine.

U okviru projekta „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“ i financijske podrške od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva postignuti su sljedeći rezultati:

1)unajmljen je vanjski suradnik na poslovima rada i savjetovanja u ekološkoj proizvodnji voća i povrća, a vezano uz:

•pripremu zemljišta;

•sijanje i sadnje povrća, začinskog i ukrasnog bilja, bobičastog voća i voćaka te održavanja istih;

•zaštitu od štetočina i bolesti;

•ubiranje plodova i začina;

•planiranje terena;

•održavanje nasada, travnjaka i parka;

•instaliranje plastenika, sadnju i uzgoj u plasteniku, te održavanje plastenika.

2)Kupljen alat, materijal i sadnice potrebne za vrt, voćnjak i okućnicu

3)Sadnja biljaka, dnevno njegovanje biljaka (čišćenje od korova, zalijevanje, zaštita ekološkim sredstvima), plodovi ubrani, konzervirani i uskladišteni

4)Kupnja materijala, plaćanje radova, izgradnja i montaža vrtne kućice,

5)izrađena 12 metarska povišena gredica pripremljena za prekrivanje zemljom za sadnju malina, kupina i borovnica.

6)podignuta razina svijesti o osobama s autizmom.

U odnosu na plan aktivnosti u prijedlogu projekta društvene inovacije, Udruga je naišla na prepreke u provedbi koje je uspješno savladala. Provedbu aktivnosti trebalo je prilagoditi s obzirom na visinu odobrene financijske podrške, te su odstupanja bila i u dinamici provođenja aktivnosti i ostvarenju rezultata zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji nisu pogodovali uzgoju voća, povrća i začinskog bilja. Sve ugovorene aktivnosti bit će izvršene u narednom razdoblju.

Provođenjem projekta „Održivi socio-ekonomski razvoj za osobe s autizmom“ otvorila se mogućnost života u zajednici odraslim osobama s poremećajima autističnog spektra kakva sada ne postoji za njih nigdje drugdje u Hrvatskoj. Na ovaj način je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz financijsku podršku omogućila poboljšanje kvalitete života i oživotvorenja prava osoba s autizmom na dostojanstveniji život u zajednici.