Korisnici Udruge za autizam – Zagreb dobili novo kombi vozilo

U utorak, 13.siječnja 2015.godine korisnici Udruge za autizam – Zagreb dobili su novo kombi vozilo, nužno prvenstveno za provođenje aktivnosti koje se u sklopu programa organiziranog stanovanja održavaju na lokacijama izvan stambenih zajednica, te zbog brige o zdravstvenim potrebama korisnika.

kombi
Kombi Udruge za autizam – Zagreb

Dugogodišnji podupiratelj Udruge, Open Society Mental Health Initiative osigurao je većinu financijskih sredstava kroz projekt „Supporting the Autism-Inclusive Development: Improving the Quality and Access to Community-Based Social Services for Persons with Autism“, dok je Udruga preostali dio sredstava potreban za kupnju kombi vozila podmirila iz drugih sredstava.

Korisnici stambenih zajednica Udruge, 10 odraslih osoba s autizmom, sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima održavanja doma, poput čišćenja, kuhanja, uređivanja okoliša i sl., te jednom ili dvaput tjedno, zajedno s osobljem koje im pruža podršku, odlaze u nabavku namirnica. Tijekom blagdana i drugih svečanih dana sudjeluju na sajmovima i festivalima u lokalnoj zajednici s djelima koje su uz  podršku asistenata i radnog terapeuta izradili u okviru  kreativnih radionica. To su primjerice sajmovi udruga Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Bučijada, Bundekfest, odlasci na berbe, posjete ruralnim turističkim gospodarstvima i slično. Udruga za korisnike organizira raznovrsne izlete, kako jednodnevne i dvodnevne, tako i tjedne izlete poput ljetovanja i odlazaka u planine.

Također, korisnici su često pozivani na druženja izvan stambenih zajednica, kao što su to proslave rođendana i blagdana, berbe voća, humanitarne akcije. Zajedno odlaze na sportsko-rekreativne poput kuglanja, vježbanja u dvorani te na kulturne manifestacije kao što su to kazališne predstave, koncerti i druge priredbe. Našim korisnicima nastojimo omogućiti i redovite kontakte s obitelji preko vikenda, kada je korisnike potrebno odvesti u njihove domove.

Zahvaljujemo se Open Society Mental Health Initiative na velikoj podršci!

Svih desetero korisnika ima različiti stupanj poremećaja iz autističnog spektra i većina uzima medikamentoznu terapiju, a prisutne su i druge zdravstvene teškoće. Osim autističnih simptoma, korisnici imaju i neurološke teškoće kao što su epileptički napadi. U teškoće korisnika koje dodatno kompliciraju kliničku sliku poremećaja i zahtijevaju liječničku pomoć su i alergije, pretilost, povišeni kolesterol, stomatološke probleme i drugo. Zbog toga korisnici moraju redovito odlaziti na liječničke kontrole u zdravstvene institucije kako bi se održavalo njihovo zdravlje i opće psihofizičko funkcioniranje.

Udruga je u navedene svrhe dosad koristila donirano, rabljeno, no već trošno, 17 godina staro kombi vozilo, koje je postalo izvor rizika u prometu za osobe s autizmom. Kako bismo osigurali uvjete za maksimalnu sigurnost korisnika tijekom prijevoza te dostupnost usluga za osobe s autizmom u zajednici, bilo je potrebno osigurati novo kombi vozilo koje će  uvelike doprinijeti poboljšanju kvalitete života i ostvarivanju prava osoba s autizmom na dostojanstven i aktivan život u zajednici.

Zahvaljujemo se Open Society Mental Health Initiative na velikoj podršci u povećanju socijalnog uključivanja osoba s autizmom te ujedno i na poboljšanju kvalitete i dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga namijenjenih osobama s autizmom i njihovim obiteljima.