Stopa autizma u SAD-u u porastu

Savezni centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a objavio je statistički podatak da je od autizma u 2014.-oj godini u SAD-u bolovalo svako 45. dijete, što je gotovo dvostruko veća stopa nego u razdoblju 2011. – 2013. godine. Porast stope većim se dijelom tumači redefiniranjem autizma i promjenama metoda dijagnostike.

U razdoblju 2011. – 2013. autizmom je bilo pogođeno 1,25 % američke djece odnosno svako osamdeseto dijete, dok je autizam u 2014. godini dijagnostiriciran kod 2,24 % djece.

“Velike promjene su se dogodile u načinu na koji se postavljaju pitanja radi dijagnosticiranja autizma koji ima više uzroka i uglavnom je genetske naravi“, izjavila je Katie Walton, stručnjakinja za autizam na Sveučilištu u Ohiju. “Poremećaji autističnog spektra (engl. ASD) sada obuhvaćaju puno više simptoma od onoga što smo nekad smatrali autizmom, pa mislim da ovi podaci obuhvaćaju znatan broj djece koja su prije imala drugu dijagnozu”, dodaje znanstvenica koja nije sudjelovala u anketi Saveznog centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a. Istraživači na Penn State Univesity još su u studiji objavljenoj u srpnju u Američkom časopisu za genetiku ocijenili da je porast djelomično povezan s načinom dijagnosticiranja poremećaja.

Izvor: HINA i CivilnoDruštvo.hr