Završena provedba projekta „Umjetnost i radne aktivnosti kao terapija: kreativne radionice za osobe s autizmom“ u 2015.

Opći cilj projekta „Umjetnost i radne aktivnosti kao terapija: kreativne radionice za osobe s autizmom“ je poticanje cjelovite integracije osoba s autizmom na području Grada Zagreba putem uključivanja u aktivnosti kreativnih radionica. U razdoblju od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015. godine održano je 12 radionica pod „Kreativnost osoba s autizmom u radu s prirodnim materijalima“ (rad s prirodnim materijalima kao što su glina, drvo, staklo, metal, papir, vuna i sl.)  i 11 radionica „Ples, pokret i glazba za osobe s autizmom (ritmičko – plesne i ritmičko – glazbene aktivnosti).

U aktivnostima je sudjelovalo 30 osoba – članovi obitelji osoba s autizmom i osobe s autizmom različitog stupnja oštećenja i kronoloških dobi s područja Grada Zagreba. U radionicama „Kreativnost osoba s autizmom u radu s prirodnim materijalima“ izrađeno je i obojano 20 dijelova za izradu mobila te su izrađeni mobili s metalnim, drvenim i keramičkim zvonima.

Izrađivana je i gredica za terasu stambene zajednice u Sopnici-Jelkovec od četiri stara školska ormara. Ormare je trebalo rastaviti i raspiliti, obojati rukohvate i dio zida terase. Također, izrađeni su ukrasni i uporabni predmeti od gline i ispečeni u keramičkoj peći – logotipovi udruge, anđeli, srca, vaze, posudice i drugi oblici. Od filca su izrađivani cvijetovi, vjenčići, jastučići i slike koje smo izložili na izložbi pod nazivom „Toplina“ u travnju ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2.4.2015.godine.

Unutar radionica „Ritmičko – plesne i ritmičko – glazbene aktivnosti“ korisnici su imali priliku biti uključeni u slušanje i sviranje glazbe, vježbe za cijelo tijelo, vježbe disanja, rad na ritmu, plesanje i pjevanje. Radionice su rezultirale poboljšanim kognitivnim sposobnostima korisnika, razvojem auditivne percepcije, poboljšanom cirkulacijom te senzorno – motoričkim sposobnostima. Roditelji osoba s autizmom su dobili priliku povezivanja s drugim roditeljima, razmijeniti iskustva te kvalitetno provesti slobodno vrijeme. Provedbom projekta „Umjetnost i radne aktivnosti kao terapija: kreativne radionice za osobe s autizmom“ doprinijeli smo razvoju većeg stupnja tolerancije prema osobama s autizmom i njihovoj boljoj integraciji u život lokalne zajednice u kojoj žive.