Humanitarni Božićni domjenak Udruge za autizam-Zagreb u Kaptol centru

Udruga za autizam – Zagreb obilježava 20 godina rada u lokalnoj zajednici 2017. godine. S obzirom da u Republici Hrvatskoj ostvarivanje prava na život u zajednici odraslih osoba s poremećajima iz spektra autizma nije sustavno riješeno, roditelji ovih osoba s pravom postavljaju pitanje na koje nadležne institucije ne odgovaraju: „Što će biti s našom djecom kad nas više ne bude?“ Upravo iz tih  razloga, Udruga za autizam – Zagreb je osnovala dvije stambene zajednice u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te je kao takva prva i još uvijek jedina roditeljska udruga u Republici Hrvatskoj koja pruža ovakav oblik izvaninstitucijske socijalne skrbi za odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma. Kako se život u stambenim zajednicama pokazao kao primjer dobre prakse, veliki je interes roditelja za dostupnošću ovakvog oblika skrbi.

Želja nam je obilježiti dvadesetu godišnjicu djelovanja započinjanjem građevinskih radova na objektu, kojeg smo u dugogodišnji najam dobili od Zagrebačke županije, u svrhu osnivanja treće stambene zajednice i provedbu programa organiziranog stanovanja u okviru kojeg bi u zajednici živjelo ukupno petero osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Ovim povodom Udruga za autizam-Zagreb, u suradnji s gospođom Matijom Vuicom, jednom od najpoznatijih hrvatskih modnih dizajnerica organizira humanitarni Božićni domjenak koji će se održati u četvrtak 15. prosinca 2016. godine s početkom u 19 sati u Kaptol centru, Nova Ves 17, C3 Projekt Koncept, 1. kat.

Program domjenka se sastoji od predstavljanja nove kolekcije pidžama koje je izradila gospođa Matija Vuica. Reviju pidžama će nositi osobe s poremećajima iz spektra autizma uz podršku poznatih osoba iz javnog života. U sklopu događanja pripremili smo i humanitarnu izložbu slika hrvatskih umjetnika te umjetničkih radova koje su za vas izradili djeca, mladi i odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma, a koji će uz primjerke dizajnerskih pidžama i tradicionalnih hrvatskih kolača, biti ponuđeni na prodaju.

Sva prikupljena sredstva namijenjena su adaptaciji prostora nove stambene zajednice te provedbi programa organiziranog stanovanja u zajednici, programa kojim Udruga za autizam – Zagreb pridonosi unapređenju pristupa socijalnim pravima, poboljšanju kvalitete života i smanjivanju socijalne isključenosti osoba s poremećajima iz spektra autizma i njihovih obitelji.

Piđame Matije Vuice