Projekt Podrška u obitelji 2019.: veliko zadovoljstvo roditelja/skrbnika

Projekt: Podrška u obitelji

Pri kraju i ove kalendarske godine zbrajamo račune, tako i za naš projekt Podrška u obitelji. Kroz njegova četiri segmenta: Službu podrške u obitelji, Predah uslugu, Odmor skrbnika i Edukativne radionice pružali smo uslugu za 20 soba, od čega 10 osoba s poremećajem iz spektra autizma te 10 njihovih roditelja/skrbnika, na što je utrošeno sveukupno 328 sati podrške.

Izuzetno nam je drago da je projekt i ove godine naišao na gotovo unisono zadovoljstvo korisnika, što nam je i bio cilj. Evaluacijom ocjenama od 1-5 korisnici i roditelji/skrbnici su organizaciju programa ocijenili s 4,5 a angažman asistenata s 4,6. Jednaka je ocjena i kad smo roditelje/skrbnike zamolili da ocijene napredak njihove djece te interes za daljnje korištenje usluge. Roditelji/skrbnici su također iskazali potrebu za više sati ovakve vrste podrške, s obzirom na potrebe zbog više životne dobi i ostalih zdravstvenih, društvenih, kulturnih i drugih potreba koje žele zadovoljavati a što je nemoguće dok se istodobno brinu o osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Podsjetimo da poremećaj iz spektra autizma predstavlja velik problem kako za samog pojedinca, tako i za čitavu obitelj koja mu nastoji pružiti odgovarajuću brigu. Organiziranjem službe podrške u obitelji, omogućili smo obiteljima osoba iz spektra autizma olakšavajuće pauze. Ovaj projekt doprinio je i sprječavanju institucionalizacije i pomogao roditeljima da se odmore od svojih skrbničkih obveza te im omogućio slobodno vrijeme za obavljanje drugih obveza (medicinske pretrage i dr.).

Ovaj projekt podrške financira Grad Zagreb. Provodili smo ga tijekom cijele 2019. godine u Gradu Zagrebu i bio je dostupan u svim gradskim četvrtima.