Instalacija Budi AUT je zatvorena, počinje projekt Budi AUT!

FOTO: Mirko Janković/BPAimages.com
FOTO: Mirko Janković/BPAimages.com

Najavili smo da ćemo instalaciju otvoriti u petak, 3. siječnja 2020. u 14 sati na Adventu u Maksimiru, i uspjeli smo! Uz pomoć volontera, stručnjaka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, tvrtki Katapult, Cerovski Print i Audio Pro Artist, te suradnju sa zagrebačkim Adventom, besplatna senzorička avantura za sve uzraste počela je na vrijeme i u opsegu u kojem je zamišljena.

Izuzetna nam je čast da su otvaranju nazočili izaslanica predsjednika Vlade RH ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, njezina savjetnica Zvjezdana Bogdanović kao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić s brojnim suradnicima. Uvaženi gosti prvi su iskusili instalaciju Budi AUT i podijelili svoje „gorsko-slatke“ dojmove s novinarima i posjetiteljima Adventa u Maksimiru.

Moderator programa otvorenja bio je već stalni „ambasador autizma“ u Hrvatskoj, glumac Zlatan Zuhrić Zuhra, a nazočne su ispred Udruge za autizam – Zagreb i njezine predsjednice Slavice Dujmović, pozdravili te ukratko predstavili njezin dosadašnji rad, članovi Anita Dražetić i Igor Ružić. Na otvaranju su bili i članovi Predsjedništva Udruge Marija Dasović, Blanka Šramek, Dunja Tadić i prof. dr. Jasmina Frey-Škrinjar, kao i neki od korisnika osnovnog programa Udruge – usluge organiziranog stanovanja – Igor Šramek, Damir Jakopović i Janko Ružić, te drugi članovi ili dugogodišnji podržavatelji rada Udruge.

U četiri dana rada instalacije Budi AUT veliki broj zainteresiranih prošao je strukturirani posjet našoj „kući“. Još je veći broj građanki i građana Zagreba svih uzrasta pristupio našem štandu, kako bi saznali nešto više o autizmu ili programima organiziranog stanovanja, rane intervencije, dnevnog programa ili pomoći u obitelji koje Udruga provodi, uzeli letke ili brošuru s osnovnim pojmovima o autizmu, pokupili suvenir te novčanim prilogom podržali rad Udruge. Svima njima i ovom prilikom zahvaljujemo.

Otvaranjem na Adventu, Budi AUT bi se iz jednokratne instalacije sa svrhom senzibilizacije za potrebe osoba s poremećajem iz spektra autizma trebao pretvoriti u dugotrajni projekt Udruge za autizam – Zagreb. Vjerujemo da će instalacija imati dug i uspješan život kroz gostovanja po javnim i obrazovnim ustanovama te javnim prostorima diljem Hrvatske. Na brojne upite koji o budućnosti projekta dolaze ne samo iz Zagreba nego i iz bitno udaljenijih dijelova Hrvatske zasad možemo odgovoriti tek: zbog vas i zbog nas, sigurni smo da Budi AUT ne (o)staje u Maksimiru. Drugim riječima, pratite našu web stranicu i Facebook, pogledajte fotografije u galeriji koje je fotografirao Mirko Janković i pišite nam.

Budimo AUT – zajedno!