Potpisan ugovor za „Naš plavi svijet“

Slijedeći svoju misiju i viziju, te uz dopusnicu nadležnog Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku za obavljanje socijalne usluge organiziranog stanovanja za do 20 odraslih osoba s PSA, Udruga za autizam – Zagreb u partnerstvu s Općinom Dubrava aplicirala je na za poziv „KK.08.1.3.04 Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ programa Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj s prijavom „Naš plavi svijet – osnivanje naše treće životne zajednice osoba iz spektra autizma“. U ožujku je Udruga obaviještena da je projekt „prošao“, tj. da smo dobili tražena bespovratna sredstva u 100%-tnom iznosu za adaptaciju stare područne osnovne škole u selu Gornji Vukšinac u životnu zajednicu za osam odraslih osoba s PSA. Ugovor je danas i potpisan te od danas službenoo traje rok od dvije i pol godine u kojima projekt treba biti realiziran.

Pored suvremene i zelene arhitekture koja će oplemeniti krajobraz, projekt obuhvaća i partnerstvo s Općinom Dubrava jer je integralni dio projekta i izgradnja senzoričkog parka namijenjenog i vrtićkoj i osnovnoškolskoj lokalnoj populaciji kao i osobama s invaliditetom, između ostalih i PSA.

Uz kvalitete dviju postojećih životnih zajednica u selu Mostari i u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec,  projekt „Naš plavi svijet“ Udruzi donosi, s obzirom da je riječ o povlačenju EU sredstava, još veću vidljivost kako na lokalnoj, zbog partnerstva s Općinom Dubrava, tako i na nacionalnoj razini, jer pokazuje da je primjer dobre prakse započet radom roditelja i privatnim donacijama moguće ostvariti i tako, što je pak primamljivo i lokalnim zajednicama koje tako dobivaju i važnost i vidljivost i priliku za zapošljavanje lokalnog stanovništva kroz građevinske radove, brigu o okućnici i, kad životna zajednica bude u funkciji, u samoj zajednici kao asistenti ili pomoćno osoblje (kuhari, vrtlari i sl.). S druge strane, projekt će se u svojoj drugoj godini odraziti i na rad u sjedištu Udruge, s obzirom da planiranih osam korisnika trebaju proći složeni proces navikavanja na život izvan roditeljskog doma kroz dugotrajni edukacijsko-rehabilitacijski rad uz pomoć radnog terapeuta te posjete postojećim zajednicama kao i gradilištu u Vukšincu.

Koliko je riječ o zamašnjaku svjedoči i interes lokalnih medija i lokalnog stanovništva, čestim posjetima korisnika iz Mostara već pripremljenog za osnivanje treće životne zajednice i posljedičnu veću prisutnost osoba s PSA u njegovoj svakodnevnoj rutini.

Veselimo se „avanturi Vukšinac“!

Naš plavi svijet – osnivanje naše treće životne zajednice osoba iz spektra autizma