Sretnih nam prvih 10!

Prigodna torta 🙂

U Kulturnom domu Općine Dubrava obilježili smo točno 10 godina životnih zajednica naših životnih zajednica za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma. Pod nazivom  „Organizirano stanovanje – stambene zajednice – životne zajednice: 10.10.10.“ održano je najprije druženje s korisnicima iz životne zajednice u obližnjem selu Mostari, da bi nakon toga, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održan i službeni dio obilježavanja unutar samog Kulturnog doma.

Skup je otvorio predsjednik UAZ-a Igor Ružić pozdravivši goste: gđu Lidiju Penko, predsjednicu Saveza udruga za autizam Hrvatske (SUZAH), gđu Marijanu Kozumplik Kemenović, ravnateljicu OŠ Dubrava te g Antu Grizelja, zamjenika načelnika Općine Dubrava.

Kako bi se svi nazočni upoznali s licem i naličjem svakodnevice životnih zajednica UAZ-a, prikazana je radna verzija dokumentarnog filma „Zajednice“ koji snima i režira naš novi suradnik Miran Krčadinac. Nakon filma, riječ je preuzela dugogodišnja predsjednica UAZ-a gđa Slavica Dujmović te se slavljenički i kritički osvrnula na ideju koju su ona i ostali roditelji-pokretači imali kad su prije petnaestak godina počeli razmišljati o boljoj budućnosti za svoju djecu. Hrabra i nimalo jednostavna priča realizirana je otvaranjem prve životne zajednice u selu Mostari za šest korisnika 10. listopada 2010., nakon čega je uslijedilo otvaranje i druge životne zajednice u stanu u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec. U pisanom se izvještaju još jedna roditeljica-osnivačica, gđa Marija Dasović, osvrnula na nepotpun zakonodavni i zahtjevan društveni kontekst ove vrste deinstitucionalizacije, zbog čega je UAZ i dalje jedina roditeljska udruga u RH koja pruža ovakav tip socijalne skrbi.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su voditelji životnih zajednica u Mostarima i Jelkovcu, gđa Vlasta Radan i g Danijel Pilaković, koji su prisutnima iz prve ruke govorili o svakodnevnom radu s korisnicima, Lidija Penko koja je pohvalila ideju i realizaciju životnih zajednica čestitavši UAZ-u i roditeljima na hrabrosti i ustrajnosti, te Anita Dražetić, voditeljica projekta izgradnje treće životne zajednice u Vukšincu. Upravo na temelju znanja i iskustva postojećih zajednica UAZ je uspio za taj projekt povući bespovratna sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što je pokazatelj koliko su UAZ-ove zajednice kvalitetne i prepoznatljive, ne samo unutar Hrvatske. I na tom projektu Naš plavi svijet UAZ-ov je partner lokalna zajednica, Općina Dubrava i njezina Osnovna škola koja je UAZ-u uz simbolični najam prepustila desetljećima prazne zgrade područnih škola u Mostarima i Vukšincu koje ovako opet dobivaju i sjaj i javnu funkciju.

Obilježavanje „10.10.10“ financirano je isključivo sredstvima UAZ-a i donacijama lokalne zajednice, Općine Dubrava i njezinih suradnika te motociklističkog kluba Kockari.