Premijera animiranog filma, okosnice kampanje „Zablistaj“

Zablistaj

Udruga za autizam Zagreb uz nekoliko studentica s različitih fakulteta predstavlja kampanju „Zablistaj“. Osmislila ga je studentica Mia Rajda s Visokog sveučilišta Algebra zajedno s kolegicama Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Anom Knežević i Janom Korlević te kolegicom Katarinom Užarević s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a sve kako bi podigli razinu svijesti društva o poremećaju iz spektra autizma (PSA).

Riječ je o animiranom filmu čiji glavni lik Zvijezda na simbolični način predstavlja osobu s PSA, a koja se susreće s nizom prepreka i teškoća s kojima se i inače susreće ova populacija u društvu. Svatko od nas je karika u lancu unaprijeđenja života osoba s PSA i to se mora osvijestiti kod svakog pojedinca,  poručuju autorice projekta.

U kampanji također sudjeluju mentori dipl. filmski snimatelj Robert Krivec, doc.dr.sc. Jasmina Stošić; Ana- Marija Bohaček, prof. spec. rane intervencije, mag.rehab.educ Sanja Aguila Munoz i izv. prof. dr. sc. Tihana Brkljačić  uz partnerstvo sa Udrugom za autizam Zagreb. Sve to ne bi bilo moguće bez Saveza udruga za autizam Hrvatske i Centra za autizam Zagreb sa svojim podružnicama.

U sam projekt uključeno je 14 obitelji s djetetom ili osobom s PSA čija su mišljenja i iskustva omogućila kvalitetniju izradu cijelog projekta.

„Ovaj animirani film samo je prvi od koraka kako autizam približiti društvu, a nastavit će se s radionicama, edukacijama, slikovnicama, brošurama te drugim proizvodima kako bi što veći broj pojedinaca bio osviješten da i osobe s poremećajem iz spektra autizma trebaju biti dio cjelokupnog društvenog sustava te kako je potrebno prekinuti lanac diskriminacije i predrasuda,“ poručuju autorice projekta.

Animirani film će ugledati svjetlo dana 26. ožujka 2021. na Youtube kanalu: Zablistaj, FB stranici Zablistaj te Instagram stranici @Za_blistaj.

Kampanja „Zablistaj“ predstavit će se i uživo na obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja, kao samostalna nadgradnja UAZ-ove aktivnosti „Budi AUT“. Više informacija o tome – uskoro.