Obilježen 2. travnja, čekamo Protokole

Čekamo protokole

Središnje zagrebačko obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja, UAZ je ove godine organizirao na Zrinjevcu, pored glazbenog paviljona. Interaktivna instalacija iz projekta „Budi AUT“ i njegova nadgradnja u vidu kampanje „Zablistaj“, kao i ekran s insertima iz filma „Zajednica“, bili su dovoljan mamac ne samo za obične prolaznike nego i zainteresiranu publiku koja želi znati više o poremećaju iz spektra autizma.

Uz podršku djelatnika UAZ-a, i uz nazočnost članova Predsjedništva Slavice Dujmović, Jasmine Frey Škrinjar i Igora Ružića, te tajnice UAZ-a Sandre Kolak, obilježavanje su podržali i članovi stručne službe prof. Jasmina Frey Škrinjar i dr. Vlatko Šulentić, koji je i uskočio u ulogu u sklopu instalacije.

Veliko zanimanje medija privukla ovogodišnja drugotravanjska tema: prijedlog za izradu protokola za prijem i zdravstvenu obradu osoba s poremećajem iz spektra autizma koji bi se posljedično primjenjivao u cijelom zdravstvenom sustavu RH. Riječ je o inicijativi Saveza udruga za autizam Hrvatske i UAZ-a koja bi trebala riješiti ili barem ublažiti problem koji osobe s PSA, njihovi roditelji/skrbnici, ali i stručnjaci u sustavu i izvan njega imaju ne samo u vrijeme velikih zdravstvenih izazova kakav je pandemija, i oko koje je već stvorena komunikacija s Ministarstvom zdravstva RH.

Uz posjet obnašateljice dužnosti Gradonačelnice Grada Zagreba Jelene Pavičić Vukičević, pod čijim je pokroviteljstvom obilježavanje i održano, među njezinim suradnicima bili su i drugi članovi Gradskog poglavarstva: zamjenica Gradonačelnika Olivera Majić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić sa zamjenicom Marinkom Bakula-Anđelić i drugi.

Posjetila nas je i zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević te predstavnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Velik doprinos obilježavanju dao je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, preko studenata-volontera do nastavničkog kadra, među kojima su i stalne suradnice UAZ-a Jasmina Stošić i Sanja Aguila Muñoz.