Konzumov ‘Tihi sat’ za nas

Najava Tihog sata u Konzumu

Sve je, zapravo, trajalo samo nekoliko minuta. Ali tih nekoliko minuta bilo je značajno i za Udrugu za autizam – Zagreb i za Konzum, barem jednu njegovu poslovnicu u Ulici Ljudevita Posavskog u Zagrebu. Nije se, zapravo, dogodilo ništa posebno, ali opet jest: „Tihi sat“ u Konzumu. Trgovački lanac pristao je na to da, iz obzira prema osobama s posebnim potrebama, prilagodi svoje okruženje, a mi smo, sa svoje strane, inzistirali  na tome da naši korisnici ne budu nepoželjni gosti, čak i kad sami sebe takvima ponekad ili naizgled čine.

Ukratko: nakon što su predstavnice Konzuma iz redova korporativnih komunikacija ali i voditeljica  poslovnica razumjele potrebe korisnika Dnevnog programa UAZ-a, shvativši da je jedno od primarnih obilježja poremećaja iz spektra autizma senzorna preopterećenost, i stoga prihvatile našu inicijativu za uspostavljanjem određenog termina kad će u trgovini glazba i svjetla biti stišani, korisnici našeg Dnevnog programa uspješno su obavili svoju kupnju bez stresa i neželjenih reakcija.

Rezultat je to naše inicijative, na koju je Konzum promptno i s razumijevanjem odreagirao, da prostor svakodnevne potrebe, ali i konzumerističkog intenziteta, na trenutak prilagodimo osobama koje imaju istu, u krajnjoj liniji konzumerističku potrebu, ali ih njihov senzorički disabilitet u tome sprečava.

U sklopu naše inicijative, zaposlenici poslovnice Konzuma iz Ulice kneza Ljudevita Posavskog došli su kod nas na kratku edukaciju o autizmu i upoznavanje s korisnicima našeg Dnevnog programa i stručnim osobljem. Nakon što smo razbili tu barijeru, i pogledali jedni druge u oči, već je sve bilo jednostavnije. Utišavši muziku i gaseći samo dio svjetala u konkretnoj poslovnici, postigli smo atmosferu koja je smirujuća i konzistentna za naše korisnike, koji su zato bez stresa i nepoželjnih ponašanja obavili  kupovinu, što im je inače predstavljalo veliki, gotovo nepremostivi, problem.

Vjerujemo da inicijativa „Tihi sat“, kako ju je Konzum nazvao, neće ostati samo na jednoj poslovnici, onoj preko puta sjedišta UAZ-a u Ulici kneza Ljudevita Posavskog u Zagrebu, nego će se, na ovaj ili onaj način, proširiti svugdje gdje za njom ima potrebe. „Tihi sat“ ne mora biti samo za osobe  s poremećajem iz spektra autizma, nego i za sve za koje je  senzorna zasićenost ograničavajuća.

Svima takvima, za početak, preporučujemo Konzumovu trgovinu preko puta nas, samo prvu u nizu onih koje ćemo nazvati „Prijateljima autizma“. Zasad, svake srijede od 14 do 15 sati.