Održano stručno predavanje o epilepsiji u životnoj i stambenoj zajednici „Kuća za kućnu sreću“

U životnoj i stambenoj zajednici „Kuća za kućnu sreću“ u Mostarima, Vrbovečka Dubrava, danas je upriličeno stručno predavanje na temu „Živjeti sa epilepsijom i neurološki aspekti autističnog poremećaja“, doktora neurologije Vlatka Šulentića, spec.neurologije iz kliničke bolnice Rebro. Predavanje je namijenjeno roditeljima/skrbnicima osoba s autizmom te djelatnicima koji rade u podršci osoba s autizmom i njihovih obitelji.

Jedan od najvećih problema s kojima se susreću roditelji djece s autizmom jest manjak adekvatne stručne podrške koja bi ih osnažila u obavljanju njihovih roditeljskih odgovornosti. Zbog složenosti kliničke slike i razumijevanja samog poremećaja autističnog spektra, počevši od same spoznaje da sa njegovim djetetom nije nešto u redu pa sve da odrasle dobi, roditelj se bez stručne pomoći vrlo teško može nositi sam s problemom zdravstvenog stanja osobe s autizmom. Jedna trećina osoba s poremećajima autističnog spektra ima neurološke teškoće kao što su epileptički napadi, što dodatno komplicira kliničku sliku poremećaja i zahtijeva stručno znanje roditelja kako se nositi s ovim aspektom problema.

DSC03159
Predavanje na temu “Živjeti sa epilepsijom i neurološki aspekti autističnog poremećaja”

Predavanje dr. Šulentića doprinijelo je podizanju kvalitete podrške osobama s autizmom od strane njihovih roditelja te djelatnika zaposlenih u podršci ovih osoba, kroz pružanje informacija o liječenju od epilepsije i terapiji, provokativnim čimbenicima, vrstama epileptičkih napadaja, praćenju stanja osobe na medicinskom planu te protokolu postupanja u slučaju napadaja.

Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta roditelja osoba s autizmom“ financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih te povodom obilježavanje dana podrške oboljelima od epilepsije pod nazivom ˝Ljubičasti dan˝.

„Ljubičasti dan“ se obilježava od 2008. godine zahvaljujući devetogodišnjoj djevojčici Megan Cassidy iz Nove Škotske, Kanada, koja je 26.3.2008. godine otvoreno progovorila o svojoj bolesti i opisala svoje napadaje pred razredom, te objasnila sve prepreke i ograničenja u svome životu, u cilju podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Sljedeće predavanje dr. Šulentića najavljeno je za srijedu, 21. svibnja 2014. godine od 18.00 – 19.30 sati u prostorijama Udruge za autizam – Zagreb u Ulici Ljudevita Posavskog 37 u Zagrebu.