„Budi AUT“ HEP

UAZ i HEP

Hrvatska elektroprivreda d.d. odlučila donirati sredstva za realizaciju našeg projekta prijavljenog na natječaj za dodjelu donacija u 2021. godini – Svjetlo na zajedničkom putu.

Projektom „Budi AUT“ pružamo neposredni doživljaj senzorne disfunkcije koja je jedna od značajki poremećaja iz spektra autizma (PSA). Instalacija, osmišljena u suradnji s profesoricama Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, bezopasno i neinvazivno, ali ipak interaktivno zainteresiranima dočarava kako se osoba sa PSA osjeća pri svakodnevnim izazovima urbanog okruženja. Prostor simulira određene situacije svakodnevnog života s kojima se osobe sa PSA susreću i s kojima su prisiljene trajno se nositi.

Instalacija je mobilna kako bi mogla biti postavljena na javnim mjestima u cilju edukacije i  senzibilizacije javnosti te prevencije potencijalno pogrešnih reakcija koje osobe sa PSA dovode u nepovoljan položaj. Kroz iskustvo i znanje o primjerenom načinu pristupanja osobama sa PSA mogu se izbjeći mnoge frustracije i nepoželjna ponašanja te značajno poboljšati kvaliteta života njih sami, ali i njihovih obitelji. Stoga su u sklopu projekta predviđena i stručna predavanja o poremećaju iz spektra autizma za zainteresiranu javnost. Predavanja se planiraju održati „u živo“, ali ukoliko to neće biti moguće zbog epidemioloških mjera, bit će održana putem Zoom platforme.

Projektne aktivnosti provodit će se prema unaprijed definiranom rasporedu, u Zagrebu i suradničkim udrugama u Bjelovaru, Rijeci i Kaštel Novom.