Savez udruga pružatelja usluge organiziranog stanovanja inicirao Okrugli stol Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora

29. lipnja 2023. održan je Okrugli stol Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora koji je inicirao Savez udruga pružatelja usluge organiziranog stanovanja. U ime inicijatora, prisutni su bili: Dr. sc. Bojana Rozman, predsjednica savjeta, Dr. sc. Marija Alfirev, članica saveza i ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju – Šibenik te Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam – Zagreb.

U raspravi koja je trajala više od dva sata inicijatori su iznijeli probleme s kojima se susreću pružatelji socijalnih usluga organiziranog stanovanja, govorili su o primjerima loše prakse te su iznijeli prijedloge za rješavanje nagomilanih problema.

Igor Ružić svoje je izlaganje započeo s informacijom kako se UAZ odnedavno priključio Savezu udruga pružatelja usluge organiziranog stanovanja jer je bilo važno povezati se s nekim tko razumije probleme s kojima se i UAZ susreće. Naime, UAZ je jedina udruga pružatelj socijalne usluge organiziranog stanovanja za odrasle osobe s autizmom u Hrvatskoj.

Igor Ružić na Okruglom stolu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora

„Jedini smo takvi koji za 11 osoba pružamo izvaninstitucionalnu socijalnu uslugu. Možda treba pojasniti zašto postoje udruge koje pružaju socijalnu uslugu. UAZ postoji zato jer su se roditelji organizirali kada su shvatili da moraju sami nešto napraviti. Ne zato što su to htjeli, ne zato što je to bio njihov izbor, nego zato što nisu više znali što napraviti sa svojom djecom kojoj je dijagnosticiran PSA kada su počeli osjećati breme godina. Što rade udruge? Udruge rade ono što nije napravila država, ono što nije napravio sustav. Sve je krenulo zato što su osnivači htjeli znati ‘Što će biti s našom djecom kada nas više ne bude’. Da postoji sustav, vjerujem da mnogi od nas ne bi ni bili ovdje. Pružamo socijalnu uslugu organiziranog stanovanja od 2010. godine, a radimo ju tako da ju ne možemo pružiti na onaj način na koji bi trebala biti pružena i u skladu s ugovor koji je potpisan s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Mi od ministarstva dobivamo glavarine, ugovorom je definirano da UAZ tim sredstvima treba pokriti sve potrebe korisnika, a to je apsolutno nemoguće, pogotovo ne kada uzmemo u obzir o kakvoj se vrsti poremećaja radi.“ – rekao je u uvodnom izlaganju Igor Ružić.

Cijelu snimku Okruglog stola možete pogledati na video linku.